Akú úlohu plní tepelná izolácia v trekingovom príslušenstve?

Patríš medzi milovníkov prírody a outdoorových športov? Nezabúdaj na dôležitosť tepelnej izolácie a chráň svoje telo pred chladom. Predídeš tak ochoreniam, podchladeniu, či riziku oslabenia imunitného systému. 

Zabudni na preplnenú batožinu. Aj v zimných mesiacoh sa s nami dokážeš zbaliť pohotovo a prakticky. Pomocou vhodne zvolených trekingových doplnkov získaš ochranu zdravia a zároveň pohodlie na ceste za dobrodružstvom.

Prinášame ti prehľad doplnkov a príslušenstva, ktoré oceníš najmä v chladnom a vlhkom prostredí. Základným vybavením každého dobrodruha, či profesionálneho outdoorového športovca je kvalitná obuv, nohavice, bunda a spacák.

Obuv

Obavy z mokrých nôh v topánkach s technológiou Omni-Heat™ alebo Outrdry™ zahoď za hlavu! Také Columbia Fairbanks Omni-Heat™ Vďaka tepelnej izolácii udržia tvoje nohy v teple a suchu. Ochránia tvoje telo pred znížením telesnej tepoty a predídu prenikaniu chladu z vonkajšieho prostredia. 

Nohavice

Jedinečná technológia Omni-Heat™ využíva odrážanie tepla, čím ťa zahrieva a zabraňuje tepelným stratám. Nohavice značky Columbia sú navyše vyrobené z príjemnej a ľahko vysušiteľnej tkaniny.

Bunda

V rovnakej línii sa nesie oblečenie zamerané na ochranu vrchnej časti tela. Odporúčané sú vetruvzdorné bundy, ktoré zabraňujú prefukovaniu v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Najčastejšie používaným materiálom je tzv. flís (fleece), ktorý je mimoriadne hrejivý a príjemný na dotyk. Vhodným doplnkom ku kvalitnej bunde je fleece mikina, ktorá ako stredná vrstva značne prispieva k tvojmu tepelnému komfortu.

Spacák

Nevyhnutným doplnkom pre zaistenie odpočinku na cestách je vhodne zvolený spacák. Vo výbere technológie vybavenia rozhoduje teplota, ktorej budeš pri jeho použití čeliť. Dôkladne sa preto o mieste, kam sa chystáš na trek, informuj a zameraj sa hlavne na počasie a teploty v danej lokalite.

Dôležitou súčasťou hrejivej funkcie je materiál výplne spacáku. Najbežnejším typom použitého materiálu je syntetika. Je ľahká a praktická na prenos, keďže je poddajná a jednoducho rolovateľná. 

Veľkou pomocou ochrany voči chladu od zeme je kombinácia spacáku s tepelným izolátorom v podobe kvalitnej karimatky umiestnenej na podlahe stanu. Telo delia od zeme v tomto prípade až dve ochranné vrstvy.

Aj tu existujú viaceré možnosti materiálneho prevedenia. Na výber je skladacia či nafukovacia. Rozhodnutie závisí od tvojich nárokov na praktickosť. treba tiež pamätať, že nafukovacia karimatka sa nemôže prenášať spolu s ostrými predmetmi. Mohlo by dôjsť k jej poškodeniu.

Ako si správne vybrať?

Venuj dostatočnú pozornosť detailom. V nasledujúcom zozname ti ponúkame všetky spôsoby predchádzania nesprávnemu výberu. Vytvor si komfortné podmienky na mieru. Poradíme ti, ako na to!

1. Nešetri na kvalite materiálu a technológií

Pri nákupe príslušenstva zameraného na tepelný komfort a ochranu pred chladom sa nedaj oklamať navonok pôsobiacou hrubou vrstvou materiálu. V mnohých prípadoch nedokáže zabezpečiť rovnaké udržanie teploty ako tenší a technologicky pokročilejší materiál. Výzor nie je dôležitý, sústreď sa na funkčnosť a pohodlie. 

Našim odporučením je zaobstarať si oblečenie z fleecového materiálu a vetruvdzorné odevy. Pripomíname taktiež technológiu Omni-Heat™, ktorá zabezpečuje, že odevy z nej vyrobené odrážajú teplo späť k tvojmu telu.

2. Informuj sa o priemernej teplote v cieľovej destinácii

Outdoorové vybavenie je vyrábané s ohľadom na jeho používanie v konkrétnom rozsahu vonkajšej teploty. To je dôvodom, prečo sa treková topánka na výšľap na Devínsku Kobylu bude nevyhnutne líšiť od topánky vhodnej na Hrebeňovku vo Vysokých Tatrách.

Odporúčame sledovať priemernú teplotu cieľového miesta pre plánované obdobie a podľa predpokladaných podmienok následne vybrať najvhodnejšie príslušenstvo.

3. Skontroluj vlhkosť prostredia

V prípade, že sa chystáš daždivom období alebo na cestičky s vodopádmi, mysli na nepremokavé oblečenie a obuv. Na relatívne teplejšom a vlhkom mieste sa zaobídeš aj s ľahším oblečením, zatiaľ čo v chladnom a vlhkom prostredí potrebuješ zvýšenú ochranu tela, najmä na končatinách.

Prispôsob sa podmienkam a náročnosti terénu a podľa toho vyberaj nohavice, bundu, topánky aj spacák.

4. Prehodnoť objem potrebnej batožiny

Veľkosť a váha batožiny majú zásadný vplyv na tvoj výkon. Keď so sebou nesieš veci navyše, spomaľuješ sa, a zbytočne tvoj organizmus vystavuješ únave. V tomto prípade platí, že menej je viac. 

Páni väčšinou siahajú po batohoch s objemom 70 až 80 litrov. Dámy používajú zväčša batohy okolo 60 litrov, no v obľube sú aj 30 litrové v kombinácii s ďalšími doplnkami.