Bunda so syntetickou alebo páperovou podšívkou? Aké sú medzi nimi rozdiely?

Do prírody sa vždy treba adekvátne obliecť, a to najmä v zime, kedy je príroda nevypočitateľná a akékoľvek zanedbanie tvrdo trestá. Preto by sme mali byť patrične vybavení, čo sa týka odevu. Termoprádlo ako prvá vrstva je samozrejmosťou, ale aké máme možnosti pri tej tretej, vrchnej vrstve?

Tú v každom prípade tvorí kvalitná bunda - lenže kvalitných búnd je veľa a kto sa v nich má vyznať. Takže si dnes povieme niečo o dvoch základných typoch búnd podľa druhu použitej podšívky. Tú môžete dostať buďto zo syntetických materiálov alebo z tradičného prírodného peria. Aké sú však špecifiká, výhody a nevýhody oboch riešení?

Najdôležitejšia je vždy funkčnosť

Ešte predtým, než sa dostaneme k podrobnostiam oboch typov materiálov, je treba zdôrazniť, že bez ohľadu na typ podšívky by všetky zimné bundy do prírody mali fungovať rovnakým spôsobom. Perie, rovnako ako aj syntetika, tvorí strednú vrstvu teplého vzduchu. A tá chráni telo nositeľa pred únikmi tepla do okolia.

Zároveň je táto vrstva priedušná, čo znamená, že umožňuje cirkuláciu vzduchu a bráni prehrievaniu – akémusi „skleníkovému efektu“, kvôli ktorému by ste sa asi dosť rýchle cítili ako uvarení.

Bunda so syntetickou podšívkou

Umelé vlákna, používané pre šitie podšívok, bývajú spravidla tvorené polyesterom, a fungujú tak, aby imitovali funkciu peria. Tieto vlákna sa „nafukujú“ a vďaka tomu udržujú teplý vzduch, ktorým telo „kúri“, v jeho blízkosti, a používateľ tak neprechladne. Respektíve pri prípadnej strate orientácie v teréne prechladne podstatne neskôr, ako keby mal obyčajnú bundu.

Lenže túto funkciu umožňuje špeciálna technológia použitá pri bundách s polyesterovou podšívkou, ktorú iné riešenia bohužiaľ imitovať nedokážu.

Výhody syntetickej podšívky

Začnime teda výhodami, ktoré polyesterová podšívka prináša. K tým zásadným patrí hlavne ľahké sušenie napríklad po vyčerpávajúcej túre v daždi alebo po tom, čo sa spotíte pri fyzicky náročnej športovej aktivite. Ak tento faktor porovnáme práve s perím, hovorí všetko práve v prospech polyesteru.

Rovnako ako fakt, že umelé vlákna udržujú telesné teplo aj vo chvíli, keď je materiál mokrý, a to vďaka priestorom medzi jednotlivými vláknami, ktoré dokážu fungovať ako izolácia s vrstvou teplého vzduchu. Ďalšou nespornou výhodou syntetiky“ je potom jej hypoalergénne prevedenie, vďaka ktorému ju narozdiel od peria môžu nosiť aj alergici.

Nevýhody syntetickej podšívky

Syntetická podšívka má samozrejme aj nevýhody. Tou prvou je je objem a hmotnosť. Napríklad oproti páperovej bunde tu polyesterovú neviete tak dobre spratať do batožiny, keď niekam cestujete. Okrem toho je aj ťažšia, takže kufrom pridáva na váhe, čo môže byť komplikáciou nielen pri cestovaní lietadlom.

Druhou nevýhodou je výdrž a trvanlivosť, ktorá nie je tak dobrá ako u odevov z prírodných materiálov. Navyše po dlhšom nosení strácajú použité technológie svoj efekt. Samozrejme nie je možné s presnosťou povedať, ako dlho vám bunda vydrží. To závisí od viacerých faktorov. Najmä od kvality materiálu, od starostlivosti, ktorú venujete údržbe svojej bundy. Ale aj od toho, ako často zimnú bundu používate.

Bunda s páperovou podšívkou

Perie je prírodný materiál, prirodzene slúžiaci svojim pôvodným majiteľom – vtákom – ako ochranná a izolačná vrstva. Perie sa delí na viac typov, no tými základnými sú perie a páperie.

Práve páperie najlepšie tepelne izoluje a okrem toho neobsahuje pevné kostrnky, čo zjednodušuje jeho použitie v odevoch. Nemusíte sa preto báť, že by vás pri nosení pichali. Mäkšie páperie je samozrejme pohodlnejšie na nosenie.

Kto sa rozhodne kúpiť si prírodnú páperovú bundu z ponuky značky Columbia, tomu tiež môžeme garantovať etický postup pri získavaní peria, pri ktorom nedochádzalo k nesprávnemu zaobchádzaniu so zvieratami. A ďaľšou garanciou kvality páperia v bundách Columbia je medzinárodné certifikované meranie páperia, ktorým je označená každá páperová bunda. 

Výhody páperovej podšívky

Tie samozrejme plynú z nevýhod polyesteru, čo znamená, že perie je oveľa ľahšie aj oveľa spratnejšie ako väčšina syntetických materiálov. Okrem toho tu máme asi najväčšiu výhodu, a tou je bezkonkurenčná tepelná izolácia.

Ešte sa asi nepodarilo vyrobiť syntetický materiál, ktorý by perie predčil. Trvácnosť a efektivitu použitých prírodných materiálov je potom pri správnom používaní možné počítať aj na desaťročia.

Nevýhody páperovej podšívky

Obrovskou nevýhodou páperia je jeho neschopnosť odolávať nadmernej vlhkosti. Ak teda prší a vrchná vrstva vašej bundy nie je nepremokavá, potom páperová bunda rýchlo stráca svoje tepelno-izolačné vlastnosti a trvá dlho, kým ju vysušíte. Bežná údržba  je tiež trochu náročnejšia ako v prípade syntetiky. Ideálne je oprať a následne sušiť v sušičke, kde sa páperie krásne prevzdušní.